DK

Vi vandt i 2008 konkurrencen om en ny museumsbygning til Borgarsyssel Museum beliggende i Sarpsborg. Den nye museumsbygning skulle stå færdig til byens 1000 års jubilæum i 2016.

Vi vandt i 2008 konkurrencen om en ny museumsbygning til Borgarsyssel Museum beliggende i Sarpsborg. Den nye museumsbygning skulle stå færdig til byens 1000 års jubilæum i 2016.

I 2014 lykkedes det Østfold Museene at rejse den fornødne økonomi til at kunne realisere drømmen om den nye museums bygning.

 

Musset blev indviet i juli 2016

Muset er udført som et stort sammenhængende volumen i en etage med fire plateauer, der følger det omkringliggende terræns fald. Plateauerne skaber forskellige udstillingsafsnit ned igennem bygningen, og danner dermed større og mindre udstillingsarealer i museet. Plateauerne er forbundet med hinanden via ramper og trapper, som ligger forskudt fra hinanden.

Der veksles mellem visuelt åbne/transparente facader og mere lukkede facader, hvilket medvirker til at skabe variation inde som ude. Samtidig giver det det mulighed for at styre lysforholdene inde i museet.
Det arkitektoniske udtryk er karakteriseret ved, at det gennemgående udvendige materiale på facade og tag er udført i Cover teglskaller fra Petersen Tegl. Soklen udføres i Kolumba tegl, ligeledes fra Petersen Tegl, som mures direkte op ad jorden, for at optage det faldende terræn. Alle paneler, lysninger og skodder, baldakin m.m. er udført i Cortenstål.

Indvendig fremstår det store sammenhængende rum af glittet beton på plateauerne, ramperne og trapperne. Trappetrinene er udført af egetræ. Vægge og lofter fremstår i grålige nuancer.
Den valgte arkitektur og materialers stoflighed, lys/skygge og farver er med til, at museet udvendig som indvendig fremstår som et helstøbt projekt.

Tårnets kerne er udført i beton. Udvendig på betonkernen snor der sig en trappe, som fører den besøgende op til udsigtsplateauet, som ligger 30 meter over gadeplan. Udvendig på trappen og reposerne er der placeret gennemgående lodrette værn af Cortenstålsplader, hvori der er skåret lodrette åbne spor, for at gøre tårnet transparent og samtidig tilføre tårnet åbenhed og lethed.

Lyssætningen af tårnet er udført af firmaet Redlight Design, som har udført en lodret lyssætning der følger de lodrette spor på Cortenstålsværnene.

  • Projektperiode 2008 - 2016
  • Omfang 900 m²
  • Byggesum 35 mio. Nkr.
  • Anvendelse Museum
  • Adresse Gamlebygata 8, 1721 Sarpsborg (Norge)
  • Bygherre Østfold Museene
  • Ydelse Arkitektrådgivning
  • Arkitekt ERIK arkitekter
  • Udbudsform Totalentreprise
  • Entreprenør AF Group (Norge)

“Konceptet er utroligt spændende og juryen var helt enstemmig i sin afgørelse”, sagde museumsdirektør Gunn Mona Ekornes ved offentliggørelsen

KONTAKTPERSON:

Trine Neble

Arkitekt / Partner

T [+45] 4214 7039

tn@erik.dk

TILBAGE TIL TOP