DK

Sølyst er placeret i naturskønne omgivelser, med udsigt over søerne i Viborg. Den rummer blandt andet et orangeri med et stort ovenlys, opholdsstuer,  indskudt etage i opholdsstuen, med arbejdsværelse/stue, spisestue i dobbelt rumhøjde, 4 børneværelser, 2 gæsteværelser, et master bedroom med eget bad/toilet. Gennem det store gavlvindue, kan panorama udsigten ud over Søndersø kan nydes.

Når man kører ind på grunden til Sølyst, føres man gennem den eksisterende frugthave, forbi hestestalden inden man til sidst ser stuehuset foran sig og den lille sø til højre. Staldbygningen er placeret selvstædigt tæt ved indkørslen og frugthaven. Foran huset løber en lav murestensvæg, der er med til at opdele, hvad der er privat og offentligt. Huset har en mere formel og præsentabel ankomst fra søndersøvej, og den er placeret så den skaber en akse og iscenesætter huset på en værdig måde.

Opholdstuerne er løftet ca. halvtreds centimeter over terræn, hvilket gør huset mere opadstræbende, og giver god udsigt over Søndersø og Lillesø. Værelsesfløjen er placeret så alle værelserne vender ud mod naturen og lyset. Terrænet omkring værelserne på nederest niveau er udjævnet så de tilsvarende får lys og udsigt.

Huset er opdelt i 3 hoveddele værende opholdstuerne, værelsesfløjen og garagen. De 3 hoveddele ligger placeret efter størrelse. Garagen som den mindste og opholdsstuerne som den største. Delene signaler deres indbyrdes forskellighed i størrelsen. Denne forskellighed mellem bygningsdelene danner dynamik og karakter med reference til ældre engelske og danske landejendomme. Når man stiger ud af bilen i garagen, kan man i læ for vind og regn komme ind i husets 1. niveau (nederste niveau) det vil være naturligt at benytte denne indgang som dagligdagsindgang. Her er opbevaringsplads til overtøj osv. Husets anden indgang fremstår mere præsentabel og imødekommende, med gårdhave, en bred trappe og en flot massiv egetræsdør. Denne dør er placeret særlig, så man fornemmer husmurens tyngde og tykkelse når man passerer den.

Det første rum man kommer ind i er orangeriet, som er husets hjerte. Orangeriet er et 6-7 meter højt rum, der fortsætter op i ”himmelen” med et stort ovenlys. Hvis man kigger lige frem, ser man gennem orangeriet og direkte ud over naturområde ved Lillesø (søen på huset sydside), til venstre ser man huset ildsted, som er et stort, massivt, lysende og varmende element, der sender et indbydende varmt lys ud i rummet. På højre side finder man værelsesfløjen, som består af 7 værelser inddelt som 4 børneværelser, 2 gæsteværelser og et master bedroom med eget toilet/bad. Husets opdeling i værelsesfløj og opholdstuerne er helt særlig, for det gør det muligt at skabe en meget åben rumlighed i opholdstuerne. Opholdstuerne er kun adskilt af ildstedet, hvilket gør det muligt at se både Lillesø og Søndersø fra alle rum. I spisestuen går rummet 6-7 meter op til taget og i opholdstuen er der en indskudt etage med arbejdsværelse/ stue, her vil udsigten være fantastisk, da man står tre meter over terræn. Panorama udsigten ud over Søndersø kan nydes gennem det store gavlvindue.

  • Projektperiode 2012 - 2014
  • Omfang 470 m²
  • Anvendelse Privat bolig
  • Adresse 8800 Viborg
  • Bygherre Privat
  • Ydelse Totalrådgivning
  • Arkitekt ERIK arkitekter
  • Ingeniør COWI AS
  • Udbudsform Hovedentreprise
  • Entreprenør BUUS Totalbyg AS

KONTAKTPERSON:

Flemming Nauntofte

Arkitekt / Byggeøkonom
T [+45] 8999 2260

fn@erik.dk

TILBAGE TIL TOP