Bagsværdfortet (1892-1893) er et trekantet fæstningsanlæg som indgår i Københavns landbefæstning; Vestvolden og Nordfronten. Landbefæstningen strækker sig fra Køgebugt og til Øresundskysten rundt om hovedstaden. Bagsværdfortet indgår i en række rekreative områder med fortanlæg, som vidner om en tid med krigstrusler fra land.
Allerede i 1920 blev trekantsfortet opgivet som fæstningsværk og har i de mellemliggende perioder tjent andre formål, blandt andet oplagring af film. Anlægget er i dag fortidsmindefredet.
Fortet blev i 2011 købt og overtaget af Gladsaxe Kommune. I den forbindelse har Gladsaxe Kommune indledt en omfattende revitalisering af området, hvor tilgængeligheden og forståelsen af fæstningsværket øges.
ERIK har udført facadeistandsættelsesarbejde, der i fremtiden vil være med til at sikre fort, kaponiere, støttemur og stormgitter mod yderligere forfald, og således medføre en væsentlig forbedring af hele anlæggets generelle bevaringstilstand og visuelle fremtræden – til glæde for parkens brugere og fortets besøgende.
Arbejdet omfatter bl.a. restaurering af anlæggets støttemur med dets karakteristiske stormgitter. Retablering af kvadre- og murværk i fortets Strube. Reparation af kvadre, gesimser og sålbænke på Fort og Karponiere. Desuden er der ydet rådgivning omkring begrænsning af fortets vandproblematikker.
Anvendelse
Rekreativt område med fortanlæg
Adresse
Møllemarken, 2880 Bagsværd
Bygherre
Gladsaxe Kommune
Ydelse
Totalrådgivning
Samarbejdspartnere
Augustinus Fonden, Louis-Hansen Fonden, Villum Fonden, Karl A. Hansen Entreprise A/S og Emil Nielsens Smedeværkstedet A/S