Helsingør Sundhedshus står som en model for de nære, kommunale sundhedstilbud. Bygningen drives af Helsingør Kommune, der i sundhedshuset samarbejder med Region Hovedstaden og private aktører om al den sundhedshjælp og pleje, der ligger udenfor hospitalerne.
I projektet har bevidstheden om naturens og materialers betydning for menneskets trivsel og sundhed været fremherskende. Derfor har det været et særligt fokus i kravsspecifikationerne, at det grønne skulle være fremtrædende og integreret i både bygning og landskab. I særdeleshed har bygningens og landskabets interne samspil været en vigtig del samtidig med et imødekommende samspil med nærområderne
“I regeringens nye sundhedsreform er hele omdrejningspunktet at bringe sundheden tættere på borgerne og give mere sammenhængende patientforløb. I planlægningen af Helsingør Sundhedshus har vi som bygherrerådgiver sammen med en ambitiøs bygherre, Helsingør Kommune, omsat de indledende tanker om et tættere samarbejde mellem sygehusvæsnet og det nære sundhedsvæsen til et visionsgrundlag for byggeriet, der netop bygger på nærhed til borgerne, sømløse overgange mellem region, kommune og almen praksis. Med visionsgrundlaget fik vi skabt en fremtidssikret programmering, der har givet et byggeri, som understøtter en udvikling i sundhedsorganisationen og sundhedstilbud i Nordsjælland til at være et forgangseksempel i fremtidens sundhedsvæsen. Samtidigt har vi i programmeringen indarbejdet en fleksibilitet som er et grundvilkår i byggeri til sundhedstilbud, der er i konstant forandring. Vi har desuden været rådgivende på krav til de krævede rumligheder, sammenhænge og materialiteter, som evidensen viser giver de bedste muligheder for trivsel og sundhed hos brugerne af byggeriet”
Camilla Heering, arkitekt & partner, ERIK arkitekter
Helsingør Sundhedshus, der er Danmarks største, rummer bl.a. ambulante behandlingsfunktioner, laboratorier, konsultations- og behandlingsrum, genoptræning, 66 døgnpladser samt produktionskøkken. Døgnpladserne er forbeholdt rehabilitering af borgere, der ikke er raske nok til at være hjemme og ikke syge nok til at være indlagt på hospitalet. Pladserne er derfor indrettet som sengestuer med let adgang til aktivering og genoptræning.
De ambulante behandlings- og rehabiliteringsfunktioner omfatter blandt meget andet rammer til specialiseret genoptræning for børn og voksne, konsultations- og behandlingsrum, regional røntgen samt diverse møde-, konference- og administrative faciliteter.
Vi har i ERIK arkitekter ydet bygherrerådgivning på to overordnede parallelle og iterative spor. Et byggeteknisk spor og et organisationsudviklingsspor.
Bruger- og interessentgruppen omkring etablering af sundhedshuset har været omfattende, og projektet har haft stor politisk bevågenhed. Lige fra de første faser har vi arbejdet med en lang række specialiserede bygherrerådgivningsydelser – herunder grundanalyser, logistik- og infrastruktur, volumenstudier, interessentinddragelse og byggeprogram. Vi har også ydet bistand ifm. udarbejdelse af lokalplan for sundhedshuset.
Totaløkonomisk robusthed og sammenhæng mellem organisation og fysiske rammer samt koncept for bygning og landskab var desuden en del af vores ydelser. Alt sammen baseret på en innovativ og evidensbaseret brug af viden, synergi og rationel anvendelse af arealer.
Vi har håndteret informations- og inddragelsesprocessen ifm. et teknisk komplekst projekt i politisk styrede organisationer med mange forskellige fagligheder, der har forskellige kravsspecifikationer, ønsker og behov. Organisationer, der samtidigt har skullet definere sig selv i nye måder at arbejde på og organisere sig, har krævet stor navigationssikkerhed af ERIK som bygherrerådgiver.
Aktivitetsbaserede arbejdspladser var et programkrav og en del af designmanualen for hele sundhedshuset. Vi har planlagt og faciliteret brugerprocesser, som har omfattet flere parallelle og iterative forløb med brugergrupper fra medarbejdere i de forskellige funktioner, funktionsledere, centerledere, driftsledere, den kommunale direktion samt det politiske niveau.
På baggrund af et detaljeret byggeprogram blev byggeriet udbudt i en totalentreprisekonkurrence med forhandling. ERIK har under udbudsprocessen ledet og faciliteret udbuddet, herunder udarbejdelse af udbudsmateriale til PQ- og tilbudsfasen, deltaget som facilitator og fagdommere i bedømmelseskomitéen samt faciliteret forhandling og kontraktindgåelse. ERIK har under udbudsprocessen varetaget rollen som konkurrencesekretær.
Tilbuddet blev efterfølgende vundet af Nordic Office of Architecture, MASU Planning, Orbicon, Kemp & Lauritzen og Elindco Byggefirma.
ERIK arkitekter har udført bygherretilsyn på pladsen samt aflevering, mangelgennemgang- og håndtering, commissioning, idriftsættelse og 1-årseftersyn.
OMFANG
19.200 m²
ANVENDELSE
Sundhedshus
ADRESSE
Birkedalsvej, Helsingør
BYGHERRE
Helsingør Kommune
YDELSE
Bygherrerådgivning
SAMARBEJDSPARTNERE
NIRAS, OPLAND Landskabsarkitekter