Det komplekse laboratoriebyggeri vil – når det står færdigt i 2026 – være en sammenbygget og integreret del af DTU’s eksisterende nanolabbygning under DTU Nanolab – Nationalt Center for Nanofabrikation og -karakterisering.
ERIK arkitekter er overordentligt hjemme i konteksten, da tegnestuen i nullerne og tierne har stået i spidsen for etableringen af den tilstødende bygning, oprindeligt udført for Mikroelektronikcentret. ERIK arkitekter har efterfølgende været med til at udvide denne til dobbelt størrelse.
På Phase 4 fordrede opgavens kompleksitet, at den blev lagt ud som ’dialogbaseret udbud’, hvor tegnestuen som prækvalificerede aktører var med til at sikre den bedste kvalitet af det endelige udbud.
ERIK arkitekter har som kontraktholder løst projektet under en toårig bygherrerådgivningsrammeaftale med DTU. ERIK arkitekters ydelser har omfattet bygherrerådgivning i projektets indledende faser inkl. fastlæggelse og udførelse af kravsspecifikation, byggeprogram, brugerinddragelse med en højt specialiseret brugergruppe, udarbejdelse af idéoplæg, budgetverificering samt udbud. ERIK arkitekter yder desuden bygherrerådgivning ifm. etablering af DTU Nanolab Phase 4, Bygning B346A.
Bygning B346A disponeres på to etager plus kælder, hvoraf ca. 700 m² er et nyt og ekstremt avanceret renrum med førende forsknings- og renrumsfaciliteter. Bygningen rummer udover laboratorier, undervisningsrum, forskningslokaler samt birum til faglokaler på DTU. Fælles med de omkringliggende bygninger er en bygningsstruktur, der er udformet som et komplekst kinesisk æskesystem med høj ventilation for at sikre renhed.
Projektet har særligt fokus på renhed, tolerancer, fleksibilitet og bæredygtighed, og der findes ikke tilsvarende renrum i Nordeuropa. Kravene til renhed er særdeles høje (ISO 4 ballroom), og oven i det skal renrummet være fleksibelt og fungere som plug-n-play faciliteter for forskere, der skal kunne udskifte udstyret. Endelig skal renrummet være fleksibelt og fremtidssikret ved at kunne understøtte endnu ukendte behov og krav.
Forskningsudstyret er særligt følsomt overfor udsving i et magnetfelt – det kunne være en lastbil eller et letbanetog, der passerer udenfor. Derfor er der store krav til tolerancer fra ydre påvirkninger.
Ambitionen er, at B346A som minimum certificeres DGNB Guld. DTU forventer derudover at opnå DGNB Hjerte – en udmærkelse, hvor man har eftervist, at der blandt andet er sikret ekstra fokus på indeklimaet.
Arkitektonisk adskiller både den kommende bygning sig markant fra det omgivende DTU. Den tilstødende laboratoriebygning, tidligere tegnet af ERIK arkitekter, er karakteriseret af lette facader beklædt med kassetter af børstet, rustfrit stål. Den fremtidige bygning skriver sig ind i konteksten gennem sit kubiske formsprog.
Som rådgiver, opfylder vi desuden krav til LCA og LCC, samt vurderer på forurening og tilbagebetalingstid. Forskning og udstyr i renrum er særligt energikrævende, hvorfor procesenergi, altså den energi, der bruges af udstyr, ventilation og maskiner, et særligt fokusområde for projektet.
OMFANG
5.600 m²
ANVENDELSE
Laboratoriebygning
ADRESSE
Asmussens Allé, 2800 Kgs. Lyngby
BYGHERRE
DTU
YDELSE
Bygherrerådgivning
SAMARBEJDSPARTNERE
Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Tegnestuen Kontekst, Labadvies og Deerns