Det Kinesiske Lysthus ved Liselund Slot på Møn er netop genåbnet efter ERIK arkitekters gennemførte restaurering!
De stærke farver er genskabt ved hjælp af farvearkæologiske undersøgelser udført af Nationalmuseet og står nu helt klare og fine i linolie og kalkmaling.
Døre, vinduer og gulv er snedkerrepareret, og alle overflader ude og inde er tilbageført med detaljer som hængsler og låsekasse.
Det udendørs trappeparti var i en sådan stand, at det skulle genetableres fra grunden. Til det har vi brugt langsomt voksende fyrretræ, der betyder bedre kvalitet og giver hårdførhed over for fugt og vejr.
Haveanlægget er opført i 1792 af godsejerparret Lisa og Antoine Calmette.
Den lille ottekantede pagode Det Kinesiske Lysthus er en vigtig brik i det meget velbevarede haveanlæg ved Liselund Slot. Haven afspejler romantikkens længsel efter naturen, og lysthuset er blot et af flere elementer, der lader den besøgende rejse langt væk på en eftermiddag.
Ophøjet kultur med te-drikning, silkestoffer og porcelæn er repræsenteret i lysthuset og sammen med en pastiche på en norsk bjælkehytte og et schweizisk alpehus, peger anlægget mod fjerne egne, hvis vilde natur i datiden stod som uovervindelige destinationer. Alle er opført af arkitekt Andreas Kirkerup.
Kirkerup tegnede en lang række slotte og palæer og spillede en væsentlig rolle i genopbygningen af København efter branden i 1795.
Den romantiske have er som typologi en konsekvent reaktion på de meget stramme og symmetriske renæssance- og barokhaver, adelen og den absolutte overklasse lod opføre i århundrederne før romantikken.
Lysthusets istandsættelse er i øvrigt nøje afstemt med Louis Bobés grundige registrering for hele Liselund Slot fra 1918.
Liselund Slot på Møn har Danmarks bedst bevarede romantiske have fra 1792. Hele anlægget er fredet i 1918 ved indførelsen af bygningsfredningsloven samme år.
Arbejdet er udført for Nationalmuseet, og ERIK arkitekter har restaureret Det Kinesiske Lysthus under aftalen som Kgl. Bygningsinspektør.
Takket være Hermod Lannungs Museumsfond har det været muligt at gennemføre restaureringen.
Anvendelse
Museum
Adresse
Liselund Slot, Møn
Bygherre
Nationalmuseet
Ydelse
Gennemgående restaurering
Samarbejdspartnere
Hovedentreprenør Mester Madsen & Tapetserer Mette Palsteen