Siden Kommunehospitalet blev nedlagt i år 2000, har bygningerne huset Det Samfundsvidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet.
ERIK arkitekter har organiseret en længere brugerinvolveringsproces med workshops og ekskursioner for at afdække instituttets og fakultetets ønsker og behov. Gennem hele forløbet har vi haft en grundig dialog og myndighedsbehandling med Slots- og Kulturstyrelsen, for at sikre at projektet hele tiden bevægede sig den rigtige retning til gavn for bygherre.
Indledningsvist har vi som bygherrerådgiver udarbejdet en udviklings- og helhedsplan for anlægget samt analyser for reorganisering af Økonomisk Institut, og derefter som totalrådgiver stået for etableringen af en ny undervisningsbygning, Bygning 35.
Bygning 35 er opført i et fredet område. Som Kongelig Bygningsinspektør og med speciale i fredede og bevaringsværdigt byggeri, trækker ERIK arkitekter på en faglig formåen i at skabe samtidig arkitektur, der opleves hjemmehørende i en historisk kontekst. I Bygning 35 er bygningskrop, formgivning og materialevalg baseret på en synlig reference til de omkringliggende huse, hvor murværket og tagformen, er en nutidig fortolkning af byzantinsk arkitektur. Kommunebiblioteket er primært opført mellem 1858 – 1863 med arkitekt Christian Hansen – elev af C.F. Hansen.
Hansen er kendt som ”Kongen af Grækenlands arkitekt”, i det han havde talent og held til at medvirke til at genskabe Athen som græsk hovedstad i årene efter frigørelsen fra det Osmanniske Rige. Han har tegnet Kommunehospitalet i byzantinsk stil – påvirket af rejser i den antikke verden.
Anlægget er rost for en sindrig plan og en dygtig gruppering af de mange bygninger til en harmonisk helhed.
Vi har formgivet en bygning til helheden, der i ornamenteret murværk, skifertag og detaljering refererer til Hansens Kommunehospital, men samtidig står som en bygning i vores tid. Som eksempel er det oprindelige hospitals vandrette røde, murforbander parafraseret til lodrette stregkoder og bygningsvolumenets dynamisk tilskårne tagform både nedskalerer bygningskroppen og integrerer 250 m2 solpaneler på den sydvendte tagflade.
Arbejdet har resulteret i et forslag om reorganisering af instituttet, der medvirker til en øget interaktion mellem de forskellige grupper af forskere, professorer, undervisere, teknisk/administrativt personale og studerende.
Bygningen er multifunktionel, så den over tid kan omprogrammeres til nye formål og funktioner. Et stort auditoriekompleks er gravet ned på grunden og optager med sit store fodaftryk ikke unødvendig plads i universitetets grønne pakrum. De lyse trækassetter i lofterne giver en lethed til auditorierne og optager den akustiske bearbejdning. Bygning 35 indeholder i dag – udover forskning, undervisning, administration og kantine – også en daginstitution med vuggestue og børnehave.
Projektet har modtaget Københavns Kommunes Bygningspræmiering.
Omfang
6.000 m² inkl. 900 m² daginstitution
Anvendelse
Videregående uddannelse samt daginstitution
Adresse
Øster Farimagsgade 5, 1353 København
Bygherre
Jeudan med Københavns Kommune og Københanvs Universitet som bruger
Ydelse
Totalrådgivning
Samarbejdspartnere
NIRAS A/S og Schønherr Landskab