HTX-tekniske gymnasier og dataerhvervsskoler er uddannelser i et samfund, en tid og en teknologi, der hele tiden udvikler sig. Derfor har vi arbejdet på at tilpasse skolen til de behov, vi ser nu, men også på at skabe en skolebygning, der kan rumme fremtidige nybrud.
ERIK arkitekter har ydet lejer- og ejer-arkitektrådgivning i byggefasen på Campus Baltoppen TEC. Vi har grebet skolens mindset og optimeret arkitekturen helt frem til aflevering for at skabe de bedste rammer for elever og undervisere. Det tætte og meget vellykkede samarbejde mellem ejer, lejer, rådgivere og totalentreprenør har medvirket til en løbende forbedring af byggeriet. ERIK arkitekter har medieret ejer og lejers interesser og har sammen med PensionDanmark, Emcon og TEC sat gode rammer for samarbejdet i byggefasen.
Samarbejdet er gennemført i en løsningsorienteret arbejdskultur, hvor alle parter har medvirket til optimering af tid, økonomi og kvalitet. Byggeriet er gennemført hurtigere end planlagt og inden for den aftalte økonomi. CC Contractors har udvist professionel styring og vilje til konstruktiv dialog og har sammen med alle parter løbende forbedret byggeriet.
Lokalplanen definerede tidligt bygningens aflange geometri, men vi har bevidst arbejdet med rumlige greb, der skaber sammenhæng på tværs af bygningen – modsat en klassisk korridorskole. Under byggefasen har vi i samarbejde med de udførende optimeret rummene, så bygningens form byder på pauser, mødesteder og touch-downs.
Vi har skabt rum med forståelse for, at vi alle er forskellige – ekstroverte, introverte og alt derimellem. Derfor skal der være plads til forskellige fællesskaber, hvor møbler, nicher og rumlige løsninger gør det muligt at gradbøje fællesskabet. Det er afgørende, at rummene giver eleverne mulighed for at observere, møde og interagere med hinanden.
Huset er programmeret med rum for det store fællesskab, der udfolder sig allerede inden for dørene i det udstrakte stueplan. Skoletorvet fungerer som et halvoffentligt byrum og inviterer bydelen indenfor for at opdage, hvad uddannelserne har at byde på. Herfra lokkes blikket op i det fire etager høje atrium, og rummets trappe giver plads til korte pauser i mindre grupper eller for sig selv – et samlingssted for små og store begivenheder, fællesbeskeder, koncerter og meget andet. Faglokalerne understreger skolens identitet og er derfor placeret i stueplan med åbne facader ud mod bydelen.
Klasserum og faglokaler er velkendte rammer, men der skal også være plads til mindre fællesskaber og individuelle behov til fordybelse og pauser. Mange unge søger alenetid, men ønsker stadig tilknytning til fællesskabet. At kunne trække sig lidt tilbage – i en vindueskarm eller en niche – giver mulighed for at være sig selv midt i det sociale liv.
I byggefasen har vi i tæt samarbejde med TEC og PensionDanmark redefineret overflader og materialer indendørs for at skabe en varm og hjemlig atmosfære. Skolens rum er et sted, man har lyst til at opholde sig i. Vinduerne og glasvæggene har fyrretræsrammer, gulvene er belagt med varmt rødt linoleum, og siddetrappen samt fast inventar er udført i fyrfinér, der omslutter de tilstedeværende – selv i det store atriumrum. Nicherne er polstrede og indbyder til ophold.
Overalt er installationerne synlige, så bygningens teknologi og materialer fremstår ærlige og fleksible i forhold til fremtidige behov. I stueplan er gulvet slebet beton, som forbinder rummet til byens gulv.
Bygningens robuste grundstruktur kan tilpasses fremtidens behov. Klasseværelser og faglokaler suppleres af fleksible fællesarealer til gruppearbejde. Disse områder er i visuel kontakt med klasseværelserne via glasvægge, der lader lyset strømme igennem og skaber en følelse af samhørighed – selv når nogle arbejder udenfor døren.
De fleksible områder langs fordelingsarealerne er ikke tiltænkt som egentlige klasserum, men kan indrettes efter behov. De sikrer, at skolen forbliver dynamisk og forhindrer, at gangarealerne blot bliver transportkorridorer. Klasse- og holdrum varierer i størrelse og kan sammenlægges, så undervisningsmetoderne kan tilpasses – fra klassisk undervisning til projektarbejde og instruktion.
Personalerum, forberedelsesrum og kontorfaciliteter er indrettet efter aktuelle behov, men med fleksibilitet for fremtidige tilpasninger. Vi forestiller os, at hele bygningen integreres i personalets daglige arbejde, og at mødelokaler både kan bruges til undervisning og personalemøder.
På øverste etage er lokalerne tilpasset særlige behov for IT- og serverteknologi. De har øget ventilation og køling samt særlige føringsveje til el- og datakabler. Teknologien og behovene vil ændre sig over tid, og derfor er alle installationer gjort synlige. Serverrum har glasvægge, så teknologien og læringen bliver synlig for alle.
Murværket er udført i genbrugstegl, hvilket giver bygningen et råt og autentisk udtryk. Murstenene stammer fra nedrivningsprojekter og er bearbejdet af socialt bæredygtig arbejdskraft – blandt andet ukrainske flygtninge. Murerarbejdet er omhyggeligt udført for at blande stenene harmonisk, og fugen understreger materialets variation. Der er anvendt hydraulisk mørtel, så stenene senere kan adskilles og genbruges igen. Stenene leveres af Genbrugssten Brønderslev.
Bygningen huser Ørsted Gymnasiet og en EUD-datauddannelse, hvor der skabes synergi mellem faglighed, pædagogik og teknologi. Gymnasiet er et firesporet med teknisk profil, mens dataskolen tilbyder GF2, hovedforløb inden for it-infrastruktur, support og programmering samt efteruddannelse.
Bygningen ejes og finansieres af PensionDanmark, der har ambitiøse bæredygtighedsmål for deres byggeri. Bygningen er DGNB Guld-præcertificeret.
I samarbejde med AI Arkitekter & Ingeniører har vi ydet teknisk bygherrerådgivning under byggefasen, mens Emcon har fungeret som bygherrerådgiver for PensionDanmark.
OMFANG
7.500 m2
ANVENDELSE
Læring
ADRESSE
Guldblommevej 5, 2750 Ballerup
BYGHERRE
PensionDanmark
YDELSE
Lejer- og ejerbygherrerådgivning samt arkitektrådgivning i udførelsesfasen
SAMARBEJDSPARTNERE
AI, Emcon, CC Contractors